PKU društvo Slovenije - Domača stran Recepti

Več o PKU
Prehrana
O društvu
Pripomočki
Povezave
Zanimivosti
Slovarček
Viri
Novice
V medijih
Zakonodaja
Forum

 

Preverite stran z novimi recepti tukaj!

 

Juhe

Glavne jedi

Sladice:

Slano Pecivo

Kruh in pekovsko pecivo


Sladice

Marmorni kolač (HM recepti)

16 mg/100g, 386 kcal/100g

Sestavina mg Phe Kcal
20 g HM jajčni nadomestek 13  
+80 ml voda -  
100 g maslo 36  
150 g sladkor -  
200 g HM nizkobeljakovinska moke 24  
2 žl pecilni prašek +  
10 g smetana, 30% maščobe 12  
90 ml voda -  
1 žl kakav v prahu 9  
margarina za namaz pekača. +  
Pekač dolžine 21cm ali šarkelj f18cm
Skupaj 94 mh Phe  

Priprava:

  1. Pekač namažite z margarino in pečico zagrejte na 180°C.
  2. HM jajčni nadomestek penasto zmešajte z vodo (80ml).
  3. Maslo in sladkor kremasto zmešajte. Dodajte maso z jajčnim nadomestkom.
  4. HM nizkobeljakovinsko moko zmešajte s pecilnim prškom in presejite.
  5. Smetano in vodo (90ml) zmešajte.
  6. V maso z maslom in jajčnim nadomestkom izmenično dodajajte maso s smetano in moko. Dobite dobro umešano testo.
  7. Polovico testa vstavite v namazan pekač.
  8. Preostalo testo zmešajte s kakavom in dodajte v pekač.
  9. Peči pri 180°C cca. 45 minut.

Na vrh

Jabolčne "palačinke" (ocvrte jabolčne rezine) (Bušljeta)

 

Sestavina mg Phe Kcal
150 g Aproten Moka 30,0  
1 nk pecilni prašek -  
4 vžl olja -  
20 g smetane (30% maščobe) 24,0  
200 g mineralne ali navadne vode -  
ščep soli -  
  slakor po okusu -  
150 g jabolčnih rezin 13,5  
   olje za cvrtje -  
Skupaj 67,5 mg Phe  

Priprava:

Iz naštetih sestavin pripravimo testo, v katerega za nekaj minut namočimo jabolčne rezine. Olje segrejemo in rezine z obeh strani zlatorumno ocvremo. Preden jih ponudimo, jih potresemo s sladkorjem


Na vrh

Pustni krofi (Stošicki)

35,6 mg / kos

Sestavina mg Phe Kcal
1000 g HM nizkobeljakovinske moka 120  
80 g svežega kvasa 440  
700 g tople (!) vode -  
56 g Lp-drink prahu (Milupa) 69  
100 g sladkorja -  
4 vžl olja -  
60 g jajčnih rumenjakov (cca. 4 jajca) 626  
1,5 žl soli -  
5 vžl ruma -  
1 zavitek pecilnega prađka +  
1 zavitek vanilijevega sladkorja +  
100 g sladke smetane za stepanje 120 317
  nastrgana lupina limone -  
300 g jagodne marmelade za nadev 36  
   olje za cvrtje (2 l) -  
Skupaj (naredimo 34 kosov) 1211 mg Phe  

Priprava:

  1. Moko, pecilni prašek in sol preseješ ter zmešaš.
  2. Vodo, Lp-drink prah in smetano dobro premešaš v "mleko"
  3. Kvas zdrobiš v posodo, dodaš ščepec sladkorja in malo pripravljenega mleka ter malo moke. Pokrito posodo pustiš na toplem, da kvas vzhaja.
  4. Sladkor, rumenjake, vanilijev sladkor, olje in rum penasto zmešaš.
  5. Dobro zmešani masi iz št. 4 dodaš toplo pripravljeno "mleko" (iz št. 2), ponovno premešaš in dodaš v pripravljeno moko (št. 1).
  6. Vsem sestavinam dodaš še vzhajan kvas in dobro pregneteš. Dobljeno testo daš na toplo (pečica!), da vzhaja. Testo se naj dvigne še za eno višino (vsaj 30 min.).
  7. Na pomokani površini razvaljaš testo na 2-3 cm visoko in izrežeš krofe, ki so zelo rahli.
  8. Pripraviš si dva pladnja: na enega daš polovico krofov in jih daš še za 15 min. v pečico, da vzhajajo. Drugo polovico krofov daš na drugi pladenj (pekač) in jih tudi pustiš vzhajati (zunaj).
  9. Olje segreješ. Krofe cvreš približno 2-3 min. na vsaki strani. Ko pečeš prvo skupino krofov, daš drugi pekač v pečico, da tudi ti vzhajajo.
  10. Pečene krofe napolniš z marmelado in pustiš, da se ohladijo. Lahko jih daš v skrinjo.
  11. Pazi! V vse sestavine morajo biti tople.

Popečene breskve (Kuh. tečaj 2003)

Sestavina mg Phe Kcal
600 g Breskve vložene 54,0  
20 g Margarina Becel -  
30 g Sladkor -  
5 g Cimet -  
30 g KELLOGG'S Corn Flakes 126,0  
40 g Margarina Becel -  
Skupaj 180,0 mg Phe  

Priprava:

Pekač premažemo z margarino.
Polovice breskev plosko položimo na pekač tako da se tiščijo druga druge in jih z roko malo potlačimo.
Breskve posipamo enakomerno na rahlo scimetom in na debelo s sladkorjem (1 cm plasti sladkorja).
Koruzne kosmiče zdrobimo z valjarjem in jih posipamo enakomerno po breskvah.
Na koncu breskve prekrijemo s tankimi lističi margarine.
Breskve pečemo v poprej ogreti pečici 20-30 minut pri 180 stopinjah.
Pred serviranjem dodamo še stepeno smetano (če dodamo smetano moramo seveda preračun popraviti).
Vrednost fenilalanina je odvisna od velikosti porcije ( recept za približno 6 porcij ).


Kokosove kroglice (Kuh. tečaj 2003)

Sestavina mg Phe Kcal
250 g Harifen vanilijevi keksi (proizv. Sanavi) 10,0  
50 g SHS mleko (ali) 5,0 ali  
40 g Sladka smetana (30% maščobe) in 10g mrzle vode 48,0  
200 g Čokolade, nastrgane (proizv. Ener-G) 160,0  
70 g Sladkor v prahu -  
150 g Margarina Rama za peko peciva 13,5  
5 žl Rum -  
20 g Kokos v mrvicah za posip 69,8  
Skupaj (z mlekom) 258,3 mg Phe  
Skupaj (s smetano) 301,3 mg Phe  

Priprava:

Kekse zdrobimo z valjarjem.
Čokolado nastrgamo.
Čokolado, margarino, sladkor v prahu in rum dodamo keksom in dobro pregnetemo, da dobimo gosto zmes. (Če je zmes pretrda, dodamo malo »mleka«, če je preveč mokra, dodamo še več zdrobljenih keksov – preračun!).
Zmes postavimo v hladilnik za 10 minut.
Zmes vzamemo iz hladilnika in iz nje oblikujemo 40 kroglic.
Kroglice povaljamo v kokosovih mrvicah. Postrežemo.


Jabolčni zavitek (Kuh. tečaj 2003)

Sestavine mg Phe Kcal

Testo

300 g HM nizkobeljakovinska moka 36,0
20 g HM jajčni nadomestek 13,6
200 g Mlačna voda -
60 g Sončnično olje -
ščep Soli -

Nadev

400 g Jabolka, olupljena, nastrgana 36,0  
2-3 vžl Sladkor -  
1 mžl Cimet -  
30 g Kisla smetana 42,9  
    Sladkor v prahu za posip -  
Skupaj 128,5 mg Phe  

Priprava:

Vse sestavine zgnetemo v gladko sijoče testo in ga nato pustimo počivati pol ure pokritega!
Nato pomokamo delovno površino in testo na njej razvaljamo na približno 0,3-0,5 cm debeline.
Testo premažemo z 20 g kisle smetane.
Na testo nato nanesemo jabolčni nadev, napravimo zavitek in ga po vrhu namažemo še s preostalih 10 g kisle smetane.
Zavitek pečemo pri temperaturi od 180-200 *C cca 50 minut. Še vroč zavitek posipamo s sladkorjem v prahu, ter ga pustimo, da se malo ohladi, preden ga narežemo.

Režemo z nazobčanim nožem, ko je zavitek še topel.


Kremne rezine - kremšnite (Kuh. tečaj 2003)

Sestavina mg Phe Kcal
1/2 kos Listnato testo 52,5  
1000 g Sladka smetana za stepanje 1200,0  
600 g Voda, mrzla -  
10 g Sladkor v prahu -  
260 g Galetta vanilijev puding (prašek) 45,0  
2 zavitek Trdilec za smetano dr. Oetker -  
    Sladkor v prahu za posip -  
Skupaj (26 kosov) 1297,5 mg Phe  

Priprava:

Polovico listnatega testa (glej recept za listnato testo) razvaljamo in razdelimo na 2 polovici. Vsako polovica damo v ločen pekač (nepomaščen in brez peki papirja!) in ju spečemo v poprej ogreti pečici na 250 stopinj Celzija. Če uporabljamo zmrzjeno listnato testo, ga poprej odtajamo.
Smetano, vodo, sladkor v prahu, prašek galetta vanilijevega pudinga in trdilec za smetanozmiksamo z mešalcem v trdo
kremno maso. Če je masa premalo sladka dodamo dodaten sladkor v prahu. Če je masa premalo trda dodamo še malo trdilca za smetano ali praška galetta.
Maso nanesemo na prvo polovico pečenega ohlajenega listnatega testa in jo pokrijemo z drugo polovico pečenega ohlajenega listnatega testa.
Z nazobčanim nožem (bolje gre, če ga namočimo v vodo) previdno narežemo 26 kremšnit. Posipamo jih s sladkorjem v
prahu in postrežemo.


Nadevano jabolko (Kuh. tečaj 2003)

Sestavina mg Phe Kcal
160 g Jabolko 15,3  
12 g Drobtin iz PKU keksov 1,6  
10 g Lešniki 51,0  
30 g Kisla smetana 42,9  
13 g Sladkor -  
    Limonina lupina (1/4 limone) -  
4 g Rozine 1,9  
15 g Sladke smetane (+ 10g vode + 10g sladkoraj) = "mleko" 18,0  
    Margarina za premaz pekača -  
Skupaj 130,7 mg Phe  

Priprava:

Zmlete lešnike, kislo smetano, sladkor, limonino lupinico, rozine in drobtine keksov premešamo med seboj (nadev).
Jabolko olupimo, izdolbemo peščice, vdolbino napolnimo z nadevom.
Nadevano jabolko položimo na z margarino premazan pekač, jo polijemo z osladkanim »mlekom« in pečemo 60 minut v pečici pri 150 stopinj Celzija.
Ponudimo še toplo.


Slano pecivo

Sonjini krekerji (Kuh. tečaj 2003)

Sestavina mg Phe Kcal
200 g HM nizkobeljakovinska moka 24,0  
100 g Margarina Becel -  
80 g Korenje 24,8  
    Sol -  
5 g Pecilni prašek dr. Oetker -  
Skupaj (cca. 65 kosov) 48,8 mg Phe  

Priprava:

Moko pomešamo s pecilnim praškom in vanjo nadrobimo margarino. Dodamo sol in drobno naribano korenje ter oblikujemo testo, ki naj pol ure počiva.
Nato testo razvaljamo precej na tanko in z manjšim kozarcem (za žganje) izrežemo male okrogle krekerje, ki jih spečemo v zmerno vroči pečici.


Juhe

Špinačna juha (Kuh. tečaj 2002, 2004)

20,5 mg / 100g

Sestavine mg Phe Kcal
40 g

Rastlinsko olje

-  
60 g Čebula 21,0
200 g Zmrznjena špinača 220,0
sol -
1000 ml Voda -
20 g HM nizkobeljakovinska moka 2,4
12 g Česen 29,3
ščep Poper -
Skupaj (300g porcija) 61,4 mg Phe  

Priprava:

Na olju prepražimo čebulo, dodamo zmrznjeno špinačo, solimo, dodamo malo vode in pokrito dušimo do mehkega (15 minut). Dušeno špinačo zalijemo s 1000 ml vode in zavremo. Juho zgostimo z moko, ki smo jo raztopili v majhni količini vode. Začinimo s stisnjenim česnom in poprom. V takšno juho lahko dodamo na koščke narezan in popečen PKU kruh.


Česnova juha s čebulo (Kuh. tečaj 2003)

Sestavine mg Phe Kcal
150 g Čebula 52,5  
28 g Česen (18g + 10g) 59,9
250 g Paradižnik (poparjen, olupljen, očiščen) 60,0
75 g Maslo 25,2
20 g HM nizkobeljakovinska moka 2,4
125 g Sladka smetana 150,0
750 g Voda -  
1 1/2 kos Jušna zelenjavna kocka (ali precejena zelenjavna juha 2,0  
    Črn poper, sol, peteršilj sesekljan -  
4 kos Nizkobeljakovniski kruh 145,6  
210 ml Voda, mrzla -  
12 g HM nizkobeljakovinska moka 1,4  
3 g Sladkor -  
    Sol, Becel margarina -  
Skupaj (4 porcije) 437,6 mg Phe  
Porcija 109,4 mg Phe  

Priprava (45 minut):

Čebulo in česen olupimo. Čebulo zmiksamo, česen stremo (čebula in česen morata biti sesekljana v kašo, da se ne »vlečeta« po grlu ko jemo juho).

Paradižnike na vrhu križno zarežemo, poparimo, olupimo in odstranimo ostanke pecljev ter semena. Paradižnik sesekljamo v kašo.

V jušnem loncu razpustimo 50 g masla in na njem steklasto prepražimo čebulo in 18 g česna. Primešamo moko, jo popražimo.

Postopno prilivamo zelenjavno juho (v vodi raztopljeno zelenjavno kocko) in vse skupaj pokrito kuhamo 15 minut. Kuhamo na šibkem ognju.

Po 10 minutah kuhanja dodamo paradižnik in kuhamo še 5 minut. Juho zmiksamo.

V kozici razpustimo preostalih 25 g masla. Na njem popečemo na kocke narezan kruh, ki mu potem, ko so kocke kruha že skoraj popečene dodamo preostalih  10  g česna - na šibkem ognju ob mešanju kocke prepražimo še toliko, da česen zadiši (če predolgo pražimo se česen zažge!).

Sladko smetano poltrdo stepemo in jo z metlico vmešamo v gotovo juho. Takoj ko smo smetano dali v juho, juho prenehamo kuhati in jo odstranimo z ognjišča.

Juho posolimo in popramo.

Juho ponudimo s peteršiljem in popečenimi kruhovimi kockami.


Kremna juha iz brokolija s kruhovimi kockami (Kuh. tečaj 2003)

Sestavine mg Phe Kcal
1 kos Kruh 36,0  
100 g Brokoli 120,0
1/2 mžl Knorr kocka - kokošja 2,0
200 ml Voda -
7 g Čebula 2,5
15 g Maslo (5g + 10g) 5,4
12 g HM nizkobeljakovinska moka 1,4  
20 g Sladka smetana (30% maščobe) 24,0  
0,1 g Muškatni orešček -  
0,1 g Peteršilj, list 0,2  
0,1 g Poper 0,4  
0,1 g Sol -  
4 g Rumenjak 31,6  
5 g Vino belo 0,1  
0,1 g Česen 0,2  
Skupaj 223,8 mg Phe  

Priprava:

Očiščen brokoli skuhamo v kokošji juhi ( 12 minut ), dodamo peteršilj.
Nekaj jih vzamemo ven, druge pa zmešamo z mešalnikom v gosto juho.
Čebulo olupimo, drobno sesekljamo in na 5 g masla zarumenimo ter dodamo moko.
Rahlo prepražimo nakar zalijemo z juho in vinom. Kuhamo 5 minut.
Rumenjak zmešamo s smetano, primešamo malo vroče juhe in med stalnim mešanjem
zlijemo v ostalo juho. Pazimo da ne zavre. Juho po okusu začinimo.
Kruh narežemo na manjše kocke in ga prepražimo na maslu, ki smo mu dodali malo česna.
Juhi dodamo ostali brokoli in kruh.


Glavne jedi

Polnjena paprika (Kuh. tečaj 2002)

Sestavine mg Phe Kcal
280 g Rumena paprika (4 kom), očiščena semen 210,0  

Nadev

60 g Riž (surov) 234,0
45 g Korenje 14,0
28 g Paradižnik 6,7
15 g Čebula 5,3
1 1/2 strok (mali) Česen 6,4
    Peteršilj +  
1 žl Goveja kocka Knorr 1,0  
    Olivno olje, vegeta, sol -  

Omaka

180 g Paradižnik 43,2  
210 ml Voda, mrzla -  
12 g HM nizkobeljakovinska moka 1,4  
3 g Sladkor -  
    Sol, Becel margarina -  
Skupaj (4 male porcije) 522,0 mg Phe  
Porcija 130,5 mg Phe  

Priprava:

Na olivnem olju prepražimo po zaporedju:
1. sesekljano čebulo,
2. na drobno nastrgan korenček,
3. sesekljan česen.

Ko česen zadiši, zalijemo z vodo toliko, da voda prekrije korenček. Dodamo Knorr govejo kocko, premešamo, da se razpusti in dodamo Vegeto. Vse skupaj dušimo, da voda povre. Dodamo riž in ga premešamo, da postekleni., nato ga zalijemo z vodo - s toliko vode, da prekrije riž (ne več, ker bomo skuhali le na pol). Dodamo sesekljan peteršilj in pokrito s pokrovko kuhamo, da se riž napije vode (cca. 10 minut), da se napol zmehča. Po okusu še solimo.
Papriki izdolbemo semenje, umijemo pod vodo. Ko je zmes za polnjenje kuhana, z njo napolnimo papriko.

Priprava omake:
Na margarini prepražimo moko, nato dodamo sladkor. Ko zastekleni, odstavimo z ognja in zalijemo z zmiksaniim paradižnikom in 210 ml mrzle vode. Solimo (1 velik ščep). Z omako zalijemo polnjeno papriko in kuhamo toliko časa, da se paprika zmehča. papriko kuhamo tako, da je odprti del obrnjen v loncu navzdol (da nadev ostane v papriki). Kuhamo cca. 30-45 minut.


Ocvrti jajčevci (Kuh. tečaj 2003)

206,6 mg/porcijo

Sestavine mg Phe Kcal
100 g Jajčevci (malancani) 54,0  
30 g Smetana sladka (30% maščobe) 36,0
10 g Rumenjak 79,0
20 g HM nizkobeljakovinska moka 2,4
60 g Drobtine HM 7,2
ščep Vegeta 0,1
100 g Olje za cvrtje -  
2 žl Vode -  
Skupaj 178,7 mg Phe  

Priprava:

Jajčevce olupimo, narežemo na kolute debeljine največ 1cm, ki jih z obeh strani posujemo z Vegeto in pustimo stati nekaj minut, da spustijo tekočino (drugače grenijo).
Rumenjak, vodo in smetano zmešamo in solimo.
Jajčevce povaljamo v PKU moki, nato v pripravljeni zmesi iz rumenjaka, nato še v PKU drobtinah.
Jajčevce zlatorumeno ocvremo z obeh strani v vročem olju.

Ocvrte jajčevce postrežemo s paradižnikovo solato.


Ocvrta čebula (Kuh. tečaj 2003)

Sestavine mg Phe Kcal
100 g Čebula (večja čebula, narezana na 1,5 cm debele rezine) 35,0  
15 g HM nizkobeljakovinska moka 1,8
30 g Drobtine HM 4,2
50-80 ml Olje -
Sol, voda -
Skupaj 41,0 mg Phe  

Priprava:

Na rezine narezano čebulo posolimo, namočimo v zmesi iz moke, vode in soli ter spečemo na vročem olju.


Ocvrte bučke (Kuh. tečaj 2003)

Sestavine mg Phe Kcal
40 g Bučke 22,4  
Vegeta 0,1
Origano -
<1,0 g Česen 2,14
7 g Rumenjak 55,3
20 g Smetana sladka (30% maščobe) 24,0
20 g Drobtine HM 2,4
20 g HM nizkobeljakovinska moka 2,4
Skupaj (1 mala porcija) 108,7 mg Phe  

Priprava:

Bučke olupimo, narežemo na kolute (1cm širine).
Bučke z obeh strani začinimo z vegeto in origanom ter česnom, ki smo ga sesekljali v kašo.
Začinjene bučke pustimo malo stati, da pustijo vodo.
Bučke nato pomočimo v moko z obeh strani.
Rumenjak in smetano skupaj stepemo v tekočo maso.
Pomokane bučke pomočimo v maso iz rumenjaka in smetane nato pa še v PKU drobtine.
Panirane bučke na hitro ocvremo vročem olju.
(lahko jih ponudimo z majonezo - preračun!)

Za odraslo osebo je potrebno količine iz recepta povečati (60 g bučk!).


Testenine s špinačo (Kuh. tečaj 2003)

Sestavine mg Phe Kcal
50 g HM testenine (široki rezanci, špageti in podobno) 7,5  
70 g Špinača 77,0
0,5 g Česen 1,1
7 g Margarina Becel -
1/2 mžl Knorr kocka - goveja 2,0
2 g Čebula 0,7
15 g Smetana sladka (30% maščobe) 18,0  
Skupaj (1 porcija) 106,3 mg Phe  

Priprava:

Testenine skuhamo v slani vodi.
Špinačo skuhamo v malo vode, jo odcedimo, zmiksamo.
Na margarini prepražimo na drobno sesekljano čebulo. Ko ta zarumeni ji dodamo sesekljan česen.
Ko česen "zadiši" dodamo zmiksano špinačo in knor kocko.
Špinačo malo premešamo in solimo po okusu. Nato zalijemo s smetano in takoj odstavimo z ognja.
Špinačo prelijemo preko testenin in serviramo.


Zrezki iz mešane zelenjave (Kuh. tečaj 2003)

Sestavina mg Phe Kcal
200 g Zelenjava mešana, zmrznjena 278,0  
300 g Krompir kuhan 186,0  
30 g HM drobtine - dodamo v zmes 3,6  
20 g HM drobtine - za posip 2,4  
50 g Olje rastlinsko (vse vrste) -  
    Sol, poper, Vegeta 0,5  
    Voda -  
Skupaj 471,0 mg Phe  

Priprava:

1. Zelenjavo zalijemo z vodo, solimo in dušimo do mehkega, nato jo odcedimo.
2. Zelenjavi dodamo: dobro pretlačen kuhan krompir, ščepec popra,vegeto, 30 g PKU drobtin in vse skupaj dobro premešamo.
3. Iz zmesi oblikujemo polpete, ki jih povaljamo v preostalih drobtinahin na vročem olju z obeh strani zapečemo

Količina fenilalanina je odvisna od tege, koliko zrezkov naredimo iz mase.


Sladek narastek s testeninami (Kuh. tečaj 2003)

Sestavina mg Phe Kcal
40 g PKU široki rezanci 12,0  
30 g Sladka smetana 36,0  
30 g Jogurt navadni 57,0  
10 g Rumenjak 79,0  
1/2 mžl Jajčni nadomestek Ener-G (ali HM) -  
1/2 zav. Vanilijev sladkor -  
1/2 žl Sladkor -  
    limonina lupinica, cimet, sol, margarina -  
1 žl Voda -  
Skupaj (1 porcija) 184,0 mg Phe  

Priprava:

Rezance skuhamo v slani vodi, odcedimo.
Pečico segrejemo na 200 stopinj C.
Jajčno nadomestilo razpustimo v žlici vode. Dodamo rumenjak, jogurt, sladko smetano, vanilijev sladkor, sladkor, limonino lupinico, cimet – vse skupaj premešamo, da dobimo preliv.
Rezance damo v z margarino pomaščen pekač, jih prelijemo s prelivom in jih približno 30 minut pečemo v pečici.


Panna Cotta (Kuh. tečaj 2003)

Sestavina mg Phe Kcal
7 g Vanilijev sladkor -  
500 g Sladka smetana za stepanje (lahko se uporabi rastlinska smetana, potem brez sladkorja) 600,0  
10 g Sladkor -  
5 g Želatina Dr. Oetker (= 3 lističi) 105,8  
200 g Borovnice 32,0  
Skupaj (5 večjih kosov) 737,8 mg Phe  

Priprava:

1. Modelčke (potrebujemo 5 večjih modelčkov za muffine) splahnemo z vodo.
2. Smetano, sladkor, vanilijev sladkor v posodi zavremo in pustimo rahlo vreti cca 8 minut.
3. Želatino namočimo v 250 g vode za 5 minut, nato jo ožamemo in raztopimo v vroči smetani.
4. S smetano napolnimo modelčke in vsaj 6 ur postavimo v hladilnik.
5. Borovnice pretlači skozi cedilo (nekaj jih pustimo za okras).
6. Ohlajeno smetano z nožem ločimo od modelčka, modelček nato potopimo v vročo vodo in vsebino prekucnemo na krožnik.
7. Smetano prelijemo z borovničevim pirejem in okrasimo s preostalimi borovnicami.


Vaflji (Kuh. tečaj za otroke 2004)

Sestavina mg Phe Kcal
300 g Sladka smetana 360  
100 g Mrzle vode -  
80 g Sladkor -  
1 zav Vanilijev sladkor -  
1/2 mžl Pecilni prašek -  
150 g Aproten moke 30  
6 vžl Olje -  
    Margarina za premaz vafljepeka -  
Skupaj (4 kosi) 390 mg Phe  
1 kos 97,5 mg Phe  

Priprava:

1. Vafljepek na tanko premažemo z margarino in ga vključimo na peko vaflejv.
2. Sestavine zmiksamo v gosto zmes.
3. Ko je vafljepek zadosti vroč (zelena lučka ugasne!), zmes vlijemo v vafljepek in ga na rahlo pripremo (ne zapremo do konca)
4. Vaflje pečemo 5-6 minut, da zarumenijo (na vafljepeku ugasne rumena lučka in gori le zelena!)
5. Vaflje s plastično kuhlico vzamemo iz vafljepeka in jih ponudimo z marmelado, sladkim grehom, viki kremo, ...


Andrejevi krofi (Kuh. tečaj 2004)

Sestavina mg Phe Kcal
1000 g HM nizkobeljakovinska moka 120,0  
450 g Aproten moka 90,0  
150 g kvas sveži 825,0  
300 g sladkor -  
1200 g SHS mleko 120,0  
171 g Jajce 1368,0  
81 g rumenjak 639,0  
240 g maslo 86,4  
3 šč. soli 0  
    limonina lupinica (3 limone)    
    pomarančna lupinica (3 pomaranče)    
    olje za cvrenje    
    sladkor v prahu z vanilijo za posip    
600 g marelična marmelada 72,0  
Skupaj 3326,4  

Priprava:

1. Moko in sol zmešamo skupaj
2. SHS mleko pogrejemo, da je toplo
3. kvas zdrobimo in dodamo ščep sladkorja, malo moke in nato malo toplega SHS mleka in damo pokritega na toplo vzhajati
4. sladkor, rumenjake, jajce, maslo, nastrgano limonino in pomarančno lupinico penasto zmiksamo, dodamo toplo SHS mleko. Vse skupaj zmešamo v pripravljeno moko
5. moki dodamo še vzhajan kvas
6. iz testa oblikujemo na pomokani površini z roko kroglice, odvečno moko z metlico pometemo s testa in kroglice pustimo na toplem vzhajati, da narastejo za 1x več (cca. 30 min.)
7. krofe damo na servet v pekače. 1 pekač damo vzhajat v toplo (ne vročo!) pečico cca. 15. min. Druge pekače pokrijemo s serveti in jih pustimo vzhajati na manj toplem prostoru
8. olje segrejemo. Krofe iz 1. pekača damo cvreti v olje - na vsaki strani jih cvremo 2-3 min (skupaj 4-6 min). Ko damo cvreti krofe iz 1. pekača, postavimo sočasno v pečico vzhajati krofe iz 2. pekača
9. ko so krofi ocvrti, jih napolnimo z marmelado in jih damo hladiti
10. ko so krofi ohlajeni, jih posipamo s sladkorjem v prahu z vanilijo.


Kruh in pekovsko pecivo

Makovke (Stošicki)

35,6 mg / kos

Sestavine mg Phe Kcal
360 g

HM nizkobeljakovniska moka

43,2  
140 g Aproten moka 28,0
120 g Kuhan krompir 74,4
4 g Pecilni prašek 0,0
84,0 g Kvas sveži 462,0
200 ml Mleko SHS Loprofin 20,0
200 g Smetana sladka (najmanj 30% maščobe) 240,0
30 g Margarina RAMA, Becel, ... 0,0  
18 g Olje rastlinsko (vse vrste) 0,0  
4 g HM nizkobeljakovniska moka (za posipanje) 0,5  
30 g Sladkor v prahu 0,0  
Skupaj 868,1 mg Phe  

Priprava:

  1. Skupaj premešamo moko in pecilni (presejemo),
  2. kvas razdrobimo z malo sladkorja, zalijemo s toplim melkom in damo vzhajat,.
  3. SHS mleko in smetano premešamo in rahlo segrejemo,
  4. olje in margarino raztopimo, dodamo krompir in pretlačimo,
  5. moki dodamo sladkor, nato sol in pretlačen krompir - dobimo zmes,
  6. zmesi dodamo vzhajan kvas in pregnetemo,
  7. na pomokano površino damo testo in oblikujemo štručke, z njih odstranimo odvečno moko in jih premažemo z raztopljeno margarino,
  8. zložimo jih v pomaščen pekač in pečemo pri 250 stopinjah 20 minut,
  9. ko so makovke na pol pečene, jih vzamemo ven, premažemo s sladkano vodo in posujemo z makom,
  10. vrnemo v pečico in spečemo do zlatorumenega.

Na vrh


Sonjino makovo pecivo (Kuh. tečaj 2003)

Sestavine mg Phe Kcal
330 g Aproten moka 66,0  
7 g Pecilni prašek -
80 g Makova zrna (lahko 100g) 880,0
180 g SHS mleko 18,0
100 g Sladka smetana (lahko še 180g SHS mleka) 120,0
9 g Vanilijev sladkor -
6 g Rum -
300 g Sladkorja (lahko manj, po okusu) -  
70 g Limonin sok 7,0  
120 g Olje -  
    margarina za pomastitev pekača, papir za peko    
Skupaj (26 kosov) 989,0 mg Phe  
1 kos 38,0 mg Phe  

Priprava:

1. Moko in pecilni prašek premešaš.
2. Toplo »mleko« (smetana in SHS mleko) preliješ čez makova zrna.
3. Vanilijev sladkor, rum, sladkor, limonin sok in 70 g olja zmiksaš.
4. V moko in pecilni prašek vmešaš toplo »mleko« in mešanico iz 3. točke. Dodaš preostalih 50 g olja. Zmiksaš.
5. Pečico segreješ na 200 stopinj Celzija.
6. Pekač premažeš z margarino Becel in ga obložiš s papirjem za peko. Pekač mora biti ravno prav velik.
7. V pekač vliješ maso tako, da je debelina mase 2 prsta (masa pri peki ne naraste). Pečeš pri 200 stopinj Celzija približno 30 – 40 minut. Da se pecivo ne bi na površju zažgalo, ga lahko pokrijemo s folijo. Z zobotrebcem preverimo, ali je pecivo pečeno (testo se ne sme prijeti zobotrebca, ko ga zapičimo v testo).
8. Pecivo ohladiš in razrežeš na 26 kosov.

Pecivo lahko preliješ z raztopljeno PKU čokolado ali ga ponudiš s stepeno sladko smetano (preračun!).


Listnato testo (Kuh. tečaj 2003)

Sestavine mg Phe Kcal
500 g

HM nizkobeljakovniska moka

60,0  
100 g Rastlinsko olje -
420 g Zelo mrzla voda -
8 ščep Sol -
500 g Margarina Zvezda za peko 45,0
Skupaj 105,0 mg Phe  

Priprava:

  • Iz moke, olja, zelo mrzle vode in soli zamesimo gladko testo, ki ga nato postavimo na hladno.
  • Margarino vzamemo iz hladilnika 30 minut prej, tako, da dobi se segreje na sobno temperaturo. Nato jo dobro pregnetemo in z rokami oblikujemo v kocko.
  • Ohlajeno testo zarežemo v križ (+) ter ga raztegnemo - razvaljamo v obliki pravokotnika na približno 1 cm debeljine. Če se testo prijemlje valjarja, testo in valjar malo pomokamo.
  • Margarino postavimo na sredino razvaljanega testa in jo prekrijemo s testom tako, da vse stranice testa zavihamo čez margarino. Tak zavitek na rahlo razvaljamo vedno v isti smeri.
  • Ko je takšno testo (z margarino) prvič razvaljano v pravokotnik, levo in desno stranico pravokotnika zavihnemo navznoter do sredine, tako da dobimo obliko odprte knjige, nato prepognemo eno polovico (stranico) čez drugo, da dobimo pokončni pravokotnik (obliko zaprte knjige). Testo se ne sme trgati (če se trga pomeni, da smo premočno valjali).
  • Tako oblikovano testo damo v vlažen servet in ga damo počivati cca. 2 minuti na hladno.
  • Nato testo vzamemo iz serveta in ga ponovno razvaljamo v pravokotnik, ki ga pripogibamo na naveden način. Zopet damo v vlažen servet pokrito testo počivati na hladno.
     

Navedeni postopek večkrat ponovimo (najmanj 3-krat)!

Ko testo zadnjič razvaljamo, ga takšnega lahko uporabimo za:
- kremšnite,
- zavitke (1/3 navedenega testa je zadostna za en pekač zavitka),
- šamrole, itd.

Ker je količinsko testa za enkratno uporabo preveč, ga lahko razdelimo na dva ali tri dele in damo zmrzniti. Vsak del posebej pomokamo z obeh strani in jih damo vsakega v posamezno plastično vrečko.

Razvaljano testo damo v pekač (nepomaščen in brez peki papirja) in ga pečemo v poprej ogreti pečici na 250 stopinj Celzija (za kremšnite).


Legenda

mžl majhna žlica (čajna)
vžl velika žlica
nk noževa konica
zav zavitek
- ni vsebovano
+ vsebovano v sledovih

Vprašanja, pripombe in pohvale lahko pošljete na naš elektronski naslovinfo@pku.si .
Copyright © 2002 Društvo za fenilketonurijo Slovenije. Vse pravice pridržane.
Zadnja sprememba: 25-feb-2009.